Dünyanın en yoksul kıtasında Somali, Etiyopya, Kenya ve Cibuti'nin bulunduğu"Afrika Boynuzu" olarak adlandırılan bölge son 60 yılın en büyük kuraklık ve bunun sonucu olan kıtlığın pençesinde. SABAH, Afrika'daki bu insanlık dramını okuyucularına aktarabilmek için bölgeden bildiriyor. 12 milyon kişinin açlık tehlikesinin pençesinde olduğu bölgede durumun en kötü olduğu Somali'ye giden SABAH muhabiri Emin Özmen'in yazı dizisi yarın başlıyor.
Birleşmiş Milletler, dün Roma'da Somali ve komşu ülkelerde 12 milyondan fazla kişinin hayatını tehdit eden kıtlığa çözüm amacıyla toplandı. Somali, Etiyopya, Kenya, Sudan, Uganda ve Cibuti'yi etkisi altına alan kıtlığın şimdiye kadar gördüğü en kötü felaket olduğunu söyleyen BM Dünya Gıda Programı Başkanı Josette Sheeran, Somali nüfusunun üçte birinin açlık tehdidi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki moon, Afrika Boynuzu olarak bilinen bölgede son 60 yılda yaşanan en büyük kıtlık olduğu belirtilen felakette yıl sonuna kadar acil 1,6 milyar dolar gerektiğini ve donorlardan bu miktarı karşılamaları çağrısında bulundu. BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün düzenlediği toplantıya kuruma üye 191 ülkenin temsilcileri katıldı.
ACİL İHTİYAÇLAR
Dünya Bankası dün Roma'da gerçekleşen toplantıda 500 milyon dolar taahhüt ederken, paranın Somali'nin mümkün olan her yerinde çeşitli yardım projeleri başlatmak için kullanılacağını belirtti. 12 milyon dolar acil ihtiyaçlar için kullanılacak. Kalan 488 milyon dolar ise bölgedeki kuraklıkla mücadele programının finanse edilmesi, çiftçilere gelecek rekolte döneminde ekim yapabilmeleri ve hayvancılığın yeniden oluşturulması gibi uzun dönem çözümler için gerekli yatırımlara ayrıldı. Dünya Bankası Başkanı Robert B. Zoellick, "Öncelik acil ihtiyaçları karşılamak. Ancak uzun dönem çözümler konusunda da bazı girişimler yapılması gerekiyor" dedi. On yıllardır süren iç savaş yüzünden yardım gruplarının Somali'de açlık çeken 2,2 milyon kişiye ulaşamadığı belirtiliyor.
ÇOCUKLAR ÖLÜYOR
Save the Children yardım vakfından toplantıya katılan Nick Martiew, "Şu anda Doğu Afrika'da çocuklar ölüyor ve insanlar yardıma muhtaç" dedi. Bölgeyi kısa önce ziyaret eden Dünya Gıda Programı Başkanı Sheeran, "Gördüğümüz çocuklardan bazıları o kadar zayıf ki dördüncü düzey açlıkla mücadele ediyorlar. Bu düzeydeki çocuklardan ancak yüzde 40'ını kurtarabiliyoruz. Somali'deki kıtlıktan kaçıp Kenya'ya gelen bazı annelerin yolda zayıf bebeklerini bırakıp, güçlüyü koruma gibi seçimler yapmak zorunda kaldığını öğrendik" diye konuştu. Roma'daki toplantıda BM Gıda Programı bugünden itibaren Mogadişu'ya uçakla gıda yardımı göndereceğini belirtirken, BM Gıda ve Tarım Örgütü donor ülkelerin yarın Kenya'nın başkenti Nairobi'de toplanıp acil yardım için gerekli 1,6 milyar doları toplamaya çalışacağını açıkladı.
Şimdiden on binlerin öldüğünden endişeleniliyor
Birleşmiş Milletler yetkilileri son birkaç aydır Doğu Afrika'yı etkisi altına alan kuraklık ve gıda sıkıntısı yüzünden şimdiden on binlerce kişinin açlıktan ölmüş olabileceğinden endişelenildiğini belirtti. Öte yandan ülkenin güneyinde kontrolü ele geçiren El Şahab adlı grup yardım gruplarının bölgeye girmesini engelliyor ve kıtlık olduğunu reddediyor. 1991'den beri iç savaşın hüküm sürdüğü Somali'de BM destekli merkezi hükümet ile güneyde bazı bölgeleri kontrol eden El Şahab arasında sürekli yaşanan çatışmalar yardımın ihtiyacı olan kişilere gitmesini engelliyor. Kıtlık bölgelerinden yüz binden fazla kişinin kaçıp yiyecek bulma ümidiyle komşu bölgelere veya ülkelere gitmek üzere yolda olduğu belirtiliyor.